Cerrahi Tedaviler ve İmplantoloji
Diş Ve Ağız Sorunları İçin Uygulanan Cerrahi Müdahaleler Nelerdir?
Diş Çekimleri
Gömülü Diş Çekimleri (20 yaş dişi ve köpek dişi çekimleri)
Apikal Rezeksiyon (Kök ucu Kısaltma / Tıraşlama)
Dental İmplant Uygulamaları
Sinus Lifting (Sinus Yükseltme / Sinus Kaldırma)
Kemik Ogmentasyonu (Greftleme ile Kemik Hacminin Artırılması)
Kist Operasyonları
Ağız İçi Yumuşak Doku Lezyonlarının Tanı ve Tedavisi
Çene Kemiği Patolojilerinin Tanı ve Tedavisi
Ağız Hastalıklarının Tedavileri
20 Yaş Dişleri ve Çekim Tedavisi
20 yaş dişleri, insanlarda 16-17 yaşlarından sonra görülmeye başlayan ağızda sıralanışta en arkalarda bulunan 3. Büyük Azı dişine verilen isimdir. Bu dişlerin, ağız ortamına gelmişse yani sürmüşse ya da ağız içerisine gelmemiş, gömülü, gömük kaldıysa da çekimini gerektiren bazı durumlar olabilir. Ağızdaki diş düzeninde uyumsuzluğa neden olmayan ve diğer yapıları engellemeyen bir 20 yaş dişi, çekilmeyebilir, hastaların rutin kontrollerinde takip edilir. Fakat hastanın dişe ulaşma zorluğundan ötürü olması gerekenden daha az fırçalanır ve buna bağlı olarak çürürse, 20 yaş dişinin hiç çıkamayıp diş etine gömülü kalmasından dolayı ağrı, diğer dişlerin sıralanışında bozukluk ve ağızda sıkışıklık gibi sonuçlara yol açar ve yine aynı sebepten, yarı gömülü kalarak gıda birikimine, çürümeye, ağız kokusuna, üzerini saran diş eti kapşonunda iltihaplanmaya neden olursa, bu 20 yaş dişlerinin çekimi gerekir. Gereken adımlar uygulanarak, uzman bir hekim eliyle sadece diş eti altında gömülü ya da hem diş etinin hem de kemiğin içerisinde gömülü olan 20 yaş dişi veya dişler lokal anestezi altında küçük bir cerrahi işlemle rahatlıkla çekilebilmektedir. Gömülü diş çekimi sonrasında minimal düzeyde de olsa hastanın ağrısı ve şişliği olabilir. İşlem sonrasında reçete edilen ilaçların düzenli kullanımı ile çok fazla ağrı çekmeden bu tedavi süreci rahatlıkla atlatılabilir. Oluşabilecek az miktardaki şişlik de ilgili bölgeye buz kompresi uygulamasıyla kısa sürede ortadan kalkar. Tam anlamıyla bu yaşanan sıkıntıların geçmesi ve hastanın konforuna kavuşması için gerekli olan süre genellikle 5-7 gündür. Türkiye deki birçok klinikte olduğu gibi Ankara’da da Gömülü diş çekim fiyatları uygulanan işlemin ve çekilecek olan gömülü dişin zorluğuna göre değişiklik göstermektedir.
Apikal Rezeksiyon ( Kök ucu Kısaltma / Tıraşlama)
Diş içindeki iltihap diş kökünün uçlarına ulaştığında ve kanal tedavisi ile kök uçlarındaki iltihap kurutulamadığında, dişlerin kök ucu kısmının kısaltılması, tıraşlanması gerekir. Bu da Apikal rezeksiyon da dediğimiz, diş kökünde kist veya apse olarak adlandırılan iltihabi dokunun kök ucunun belli bir kısmı ile birlikte çıkarılması işlemiyle gerçekleşir. Bu işlem en temel amaç olarak iltihapların, kistlerin, apselerin dişin sağlam olan noktalarına zarar vermemesi ve ilerde diş kayıplarına yol açmaması için yapılır. Bu nedenle de dişin kök ucunun ve çevresindeki enfekte dokunun çıkartılmasıyla birlikte dişin ağızda kalma süresini ve klinik ömrünü uzar. Bu durum göz önünde bulundurularak apikal rezeksiyonun gerektiği durumlarda ve doğru endikasyon sağlandığında uygulanması gereken gerçekçi bir tedavi olduğu unutulmamalıdır.
İşlem, güçlü lokal anestezi altında hastanın ağrı duyması engellenerek yapılmalıdır. Genel prensip olarak da ağız içinden dişin köklerinin bulunduğu hizada çene kemiğinin üzerinde bir saha açılarak dişin kökündeki problemli alanların çıkarılıp bölgenin temizliğinin sağlanması ile tamamlanır. Lokal ve küçük cerrahiler de olsa Apikal Rezeksiyon işlemi, mutlaka, sterilizasyon kurallarına son derece ihtimam gösterilen bir ortamda konunun uzmanı hekimler tarafından yine steril malzemeler kullanılarak yapılmalıdır. Apikal Rezeksiyon fiyatları ve ücretlendirilmesi yine çoğu cerrahi müdahalede olduğu gibi uygulamanın zorluğuna neden olan dişin ve kök uçlarının durumuna, lezyonun büyüklüğüne, iltihabi dokuların genişliğine, kök sayısına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.