Diş Beyazlatma (Bleaching)
Sararmış yada renginde bozulmalar olmuş dişlerin görselliğinin tekrardan düzeltilebilmesi için yapılan bir işlemdir. Diş tonunun 4-5 ton açılması bu yöntem ile mümkündür.
Diş Beyazlatma Çeşitleri
- Ofis tipi diş beyazlatma ( Office bleaching)
- Ev tipi diş beyazlatma ( Home bleaching)
- İçten diş beyazlatma
Ofis Bleaching Nedir?
Ofis bleaching, klinikte diş hekiminizin uyguladığı bir yöntemdir. Bazı hastalarda tek seans yeterli olurken, çok koyu dişlerde iki seans gerekebilir. Bu işlemlerde kuvvetli bir ışık kaynağı ile birlikte beyazlatıcı jeller kullanılır.
İşlem aşamaları şu şekilde özetlenebilir:
- Dişler temizlenir ve kurutulur.
- Temiz ve kuru dişetlerine özel bir jel sürülür. Bu jel ile dişetleri korunur.
- Ardından, dişler üzerine, jel sürülür. Bu jel bir tabaka halinde fırçalar yardımı ile uygulanır.
- Jel sürümü tamamlandıktan sonra, özel bir ışın dişlere uygulanır.
Bir süre işleme devam edildikten sonra seans tamamlanır ve sürülen jeller diş üzerinden temizlenerek işlem sonlandırılır. Beyazlatma ücretleri dişin renginin koyuluğuna göre değişmektedir.
Ofis Bleaching Nasıl Etki Eder?
Yapılan diş beyazlatmada kullanılan jel özel bir içeriğe sahiptir ve ışın ile dişlere daha iyi nüfuz etmesi sağlanır böylece etkisi arttırılır. Bu şekilde dişlerin rengi açılır ve beyazlatma sağlanır.
Ev Tipi Diş Beyazlatma Nasıl Uygulanır?
Ev tipi diş beyazlatma diğer adı ile home bleaching, ofis bleaching için her seansta vakit bulamayan ve dişlerindeki sararma problemi çok yoğun olmayan hastalarda uygulanan bir beyazlatma işlemidir. Bu işlemde beyazlatma yapacak olan bir plaka ile hasta kendi işlemini kendisi uygular.
Ev tipi diş beyazlatmanın uygulama aşamaları şu şekildedir.
İlk olarak diş doktoruna başvurmak ve diş muayenesi olmak gerekir. Diş muayenesi ile dişlerdeki sararma probleminin derecesi belirlenir. Bu belirlemeye beyazlatma işlemi için gerekli olacak uygulama sayısı ve kullanılacak jel miktarı belirlenir. Dişlerden ölçü ve model alınır. Bu ölçü ve modele uygun olarak özel bir maddeden plaka üretilir. Hastaya üretilen plaka, uygulama jeli verilir ve nasıl uygulaması gerektiği, ne kadar süre ile uygulaması gerektiği tüm detayları ile anlatılır. Bu anlatımlara bire bir uyarak hasta kendi evinde müsait olduğu zaman beyazlatma işlemini gerçekleştirir.
Home bleaching işleminde hazırlanan plaka içine özel jel yeterli miktarda sürülür ve plaka dişlere yerleştirilerek bekletilir. Bekleme süresi ise ışın kullanılmadığı için ofis tipi beyazlatmaya oranla biraz daha uzundur.
Etki mekanizması ofis bleaching ile aynıdır.
İçten Diş Beyazlatma Nedir?
Kanal tedavisi süreceinde ve sonrasında uygulanan kalıcı beyazlatma işlemidir. Bu işlemde dişin içine beyazlatıcı jel bırakılır ve seanslar halinde devam edilerek istenilen beyazlık elde edilene kadar devam edilir. Bu şekilde de beyazlatma sağlanır.
İçten Diş Beyazlatma Nedir?
Kanal tedavisi görmüş dişler zamanla renkleşebilmekte koyu sarı hatta mor bir renk alabilmektedir. Kanal tedavisi sırasında ya da sonrasında dişin içerisine beyazlatıcı ajanlar sürülerek meydana gelen bu renkleşme düzeltilebilir. Dıştan yapılan beyazlatmaya göre daha uzun süreli olabilir birkaç seans şeklinde devam edebilir.
Diş Beyazlatma İşlemlerinden Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Durumlar Vardır
Öncelikle bilinmesi gereken şey diş beyazlatma işleminin ömür boyu kalıcı bir işlem olmadığıdır. Bu işlemde önemli olan şey elde edilen beyazlığın en süre ile idamesinin sağlanması yönünde olmalıdır. Etkisi geçen beyazlatma işlemi, işlemler arası sürenin çok kısa olmaması kaydı ile yenielenebilir, tekrardan yapılabilir. Beyazlatma ile elde edilen sonucun kalıcı olabilmesi için:
- Diş temizliğine , dişinize uygun fırça ve macunlar ile olabildiğince özen göstermeli, günde en az 2 kez olmak kaydı ile fırçalamalısınız.
- Diş ipi kullanımını rutin haline getirmeli, diş ipi kullanımının detaylarını doktorunuzdan öğrenmelisiniz.
- İşlem uygulamasını takiben 4-5 gün boyunca, sigara, nargile, puro gibi tütün içerikli zararlı madde kullanımını terk etmeli ya da olabildiğince azaltmalısınız.
- İşlem uygulamasını takiben 4-5 gün boyunca boyar gıdalar (çikolata, vişne, karamel, salça) almamalısınız.
- Çay kahve tüketimini, özellikle uygulamanın hemen akabinde en aza indirilmeli, devam eden günlerde de çok fazla olmamak kaydı ile azaltlamalısınız.
- Asitli içecekleri mümkün olduğunca azaltmalı, içtikten sonra mutlaka diş fırçalamalısınız.
- Günlük ağız çalkalama suyu yada ağız gargaralarını düzenli bir şekilde kullanmalısınız.
İşlem sırasında ağrı hissetmeniz normaldir. İşlemi takip eden ilk 1-2 gün içerisinde ağrı ve hassasiyetiniz azalarak kaybolacaktır.
Lazer ile diş beyazlatma işlemi :
Bu yöntem klinik ortamında son teknoloji cihazlar kullanılarak yapılmaktadır. Ortalama olarak 30 dakika süren bu operasyon içerisinde çok fazla aşama yoktur ancak dişin durumuna göre iki veya daha fazla seans gerektirebilir. Seanslar esnasında cerrahi operasyon veya benzeri uygulamalar söz konusu olmamaktadır.
Lazerle diş beyazlatma operasyonuLazer ile yapılan diş beyazlatma operasyonlarında beyazlatma işlemine başlanmadan önce dişlerin genel durumu ile ilgili bir tespit yapılarak hastanın devam etmesi gereken seanslar tespit edilir ve kendisine bilgi verilir.
Aynı zamanda seanslarda ortaya çıkan sonuçlar adım adım takip edilerek gereken durumlarda müdahalede bulunulmaktadır.
Lazer ile diş beyazlatma işlemi çalışan veya vakti kısıtlı olan kişiler için ideal bir yöntemdir.
DİŞLER BEYAZLATILABİLİR Mİ? Evet, eğer düzgün bir dizilime sahip dişleriniz varsa ancak bu dişlerin rengini beğenmiyorsanız,ağrısız birkaç seans halinde uygulanan diş beyazlatma (bleaching) tedavileri ile çok daha beyaz gülüşlere sahip olabilirsiniz.
Ofis ve Ev Tipi Diş Beyazlatma
Bu tedavi şekli diş rengi çok sarı olan ve diş lekelenmesi yoğun olan hastalarda uygulanır. Yoğunlaştırılmış bir tedavi şekli olan ofis ve ev tipi beyazlatmada klinikte doktor tarafında yapılan diş beyazlatma işlemlerine destek sağlamak için ev de de hastanın hazırlanan plakalar ile diş beyazlatma işlemine devam etmesidir. Klinikte hafta bir uygulanacak olan bleaching işlemine ek olarak hasta da seansları ortalayacak şekilde uygulama yapar ve dişlerde yoğun bir etki yaratılarak klinikte başlatılan işlemin etkisi diğer ofis işlemine kadar idame ettirilir. Bu şekilde sonuçlar daha başarılıdır.
Diş Beyazlatma İşlemlerinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bleaching işlemlerinden sonra, dişlerin sararmasına sebep olan etmenlerden uzak durmak önemlidir. Çünkü yapılan işlemler ömür boyu kalıcı değildir ve olabilecek en uzun şekilde idame ettirilmesi de diş sağlığı için önemlidir. Fakat etkisi geçen diş beyazlatma işlemlerinden sonra diş ve ağız bakımına özen gösterilse de dişler yeniden lekelenmeye başladıysa bleaching işlemleri tekrarlanabilir. Bleaching işlemlerinin etkisini korumak için,
– Dişler diş tipinize uygun olan bir diş fırçası ile günde en az 2 kez fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.
– Diş ipi kullanılırken dikkat edilmelidir. Diş ipi yanlış kullanıldığı zaman kanamalara ve diş problemlerine sebep olabilir. Bu konu ile ilgili diş ipini doğru kullanım şekilleri doktorunuz tarafından anlatılacaktır.
– Sigara, nargile gibi tütün ürünlerinin kullanımı azaltılmalı, mümkün ise bırakılmalıdır
– Asitli içecekler olabildiğince az tüketilmeli ve kahve gibi diş sararmasına sebep olan içeceklerden sonra mutlaka dişler temizlenmelidir.
Gün içinde iş hayatının yoğunluğundan dolayı her yemekten ve her içecek, tütün ürünü tüketiminden sonra dişleri temizlemek mümkün olmayabilir. Bu nedenle en azından ağız içini bir gargara ile çalkalamak bile dişlerin korunması için destek sağlayacaktır.
Diş Beyazlatma Fiyatları Nelerdir?
Diş beyazlatma fiyatları, fiyatların netliğini değiştirebilecek bir takım kritere göre değişiklik gösterebilir. Bu kriterlerin başındaki dişlerde sararma derecesi gelir. Bu nedenle diş beyazlatma fiyatları diş muayenesinden sonra netleşecektir.