Diş İmplantları
Dental İmplant nedir?
Dental İmplant uygulaması, kaybedilen bir dişin köklerinin yapay olarak (kemiğin içerisine yerleştirilen titanyum dayanak vidalarla) yerine konulması şeklinde bir işlem olarak tanımlanabilir. Dental implantlar tek bir dişin eksiklikliğinde uygulanabileceği gibi, çok sayıda diş eksikliği veya tam dişsizlik durumlarında da uygulanarak dişsizliğin getirmiş olduğu fonksiyonel ve estetik sıkıntıların ortadan kaldırılması sağlanmış olur. Tek diş eksikliklerinde komşu dişlere zarar vermeden tedavi için, tam dişsizlik durumlarında ise hareketli(takılıp çıkarılabilen) protezler yerine daha konforlu bir protez kullanımı için Dental implantlar tercih edilebilir. İmplantlar konunun uzmanı diş hekimleri tarafından steril bir ortamda lokal anestezi altında küçük bir cerrahi işlemle çene kemiğine yerleştirilirler. İmplantın uygulanması sırasında bütün diş tedavilerinde olduğu gibi sadece çalıştırılan aletlerin sesleri duyulur ve hissedilir. Bunun dışında implant uygulaması; ağrı, acı vermeyen bir işlemdir. Öncelikle, titanyum yapının kemikle bütünleşmesi için 2-4 ay arasında beklenmelidir. Bu süre zarfında Dental implant çene kemiğine tamamen tutunur. Çene Kemiğine dental İmplantların uygulanabilmesi için, öncelikle implantı destekleyecek kemik yapısının ve diş etlerinin yeterli düzeyde ve sağlıklı bir şekilde olması gerekir. Eğer çene kemiğine müdahalede bulunulmuşsa bu süre 6 aya kadar çıkabilir. İmplant kemik bağlantısının tam olarak sağlandığından emin olduktan sonra, eğer tek aşama implant sistemi kullanılmadıysa, implantın üstüne dişeti şekillendirici vidası takılır. Daha sonra implantın üst yapısının protez işlemlerine geçilir. Protezin sayısına bağlı olarak bu süre 1-2 hafta sürebilir. Çene kemiğinin yetersiz olup ilave kemik artırma işlemlerinin yapıldığı durumlarda süre farklılık gösterir. Gelişen Dental implant teknolojileri ile bugün neredeyse hemen her vakada implant uygulamak mümkün hale gelmiştir.
Dental İmplantlarının Avantajları/Faydaları Nelerdir?
Dental implantlar; diş eksikliğini gidermek için geleneksel köprü kaplama protezler yerine kullanılabilir. Bu şekilde komşu dişlerin mine tabakasının korunmasını sağlayıp dişlerin kesilip küçültülmesini önler ve dişlerin ömrü uzamış olur.
Çoklu diş eksiklikleri veya tam dişsizlik durumunda; hareketli, takılıp çıkarılabilen protezler geleneksel tedavi seçeneklerinin arasında yer alır. Ancak zamanla bu takılıp çıkarılabilen protezler hastanın çene kemiğine baskı uygulayıp, kemik erimelerine sebep olabilir. Bu şekliyle kullanılmaya devam edilen ve uyumu bozulmuş protezlere hasta tarafından tolerans azalır; protezler ağrılara, vuruklara neden olabilir. Bu da protezin kullanımında dengesizlik yaratıp hareket etmesine neden olur. Dental implantlar sayesinde ağızdan çıkarmaya gerek olmayan protezler yapılabilir ya da Dental implantlarla hareketli protezler desteklenip protezlerin ağızda daha stabil kalması sağlanmış olur.
Tüm bunlara ek olarak Dental İmplantlar hasta için ideal şartlardaki estetik ve yeme/çiğneme konforunu sağlamış olur. Çene kemiği içerisine yerleştirilen Dental İmplantlar çekilmiş diş bölgelerindeki kemiğin incelmesini ve erimesini engellediği için yaşlanmayla birlikte oluşan ve artan dudak/yüz çevresi çöküntülerin, kırışıklıkların oluşumunu engeller, daha estetik bir gülüş sağlar.
Türkiye’de Dental İmplant fiyatları nelerdir?
Türkiye piyasasında 1000 den fazla Dental implant markası kullanımda olup bunlar, ülkemizin de içinde yer aldığı birçok farklı ülkede imal edilip biz hekimlerin kullanımına sunulmuştur. Bunların arasında, hemen her sektörde karşılaşıldığı üzere çok köklü ve başarılı firmalar olduğu gibi, üretim yetersizliklerinden dolayı görece daha az tercih edilen ve hekimlerce önerilmeyen firmalar da bulunmaktadır. Dental implant tercih edilirken markanın güvenirliliği, kullandığı üretim teknolojisi ve köklü bir firma olmasının yanı sıra ileride oluşabilecek herhangi bir problemde muhatap bulmak noktasında önem kazanır ve Dental implant konusunda hasta mağduriyetini en aza indirir. Ayrıca implantın üst yapı protezi için gerekli olan parçalarla bunları tedariğinde ihtiyaç duyulan teknik desteğin, yeterli düzeyde ve sayıda olması da önem teşkil eder. Buna bağlı olarak Dental İmplant fiyatları arasında farklılıklar olması doğaldır. Zira Dental İmplant ücretleri implantın markası, implant firmasının belirlediği fiyat politikası ve diş implantının kalitesine göre değişkenlik göstermekte bu da Dental İmplant fiyatlarında farklılığa neden olmaktadır. Diş implanti fiyatları, hem hastanın fonksiyonel bağlamda gereksinimleri (dişlerin ve kemik yapısının durumu) hem de estetik beklentilerine bağlı olarak çeşitlilik gösterebilmektedir. Bunların dışında uygulamanın yapılacağı merkezin bulunduğu şehir ya da aynı şehir içerisindeki lokalizasyon bile ücretlendirme konusunda farklılıklara yol açabilir. Örneğin Dental implant (diş implantı) fiyatları Ankara ve İstanbul’ da diğer bütün ölçütler aynı olsa dahi farklılık gösterebilir. Bu nedenle “İmplant fiyatları ne kadardır? Diş vida fiyatları nedir?” gibi sorularınızın cevaplarını alabilmek için öncelikle konunun uzmanı doktorlar tarafından ağız içi ve radyografik muayenenizin yapılması gerekmektedir.
Tüm bunların ışığında, uzun süre ağızda işlev görmesi beklenen ve vücudun bir parçası haline gelen dental implant seçimi yapılırken bütün bu kriterler göz önünde bulundurularak kaliteli bir markadan yana tercihte bulunulmalıdır.