Pembe Estetik (Diş Eti Şekillendirme)
Diş sağlığının tam anlamıyla sağlanabilmesi için sağlıklı dişetlerine ve dişi saran dokulara sahip olmanız şarttır. Dişeti sağlığının korunabilmesi ve sürdürülebilmesi için düzenli olarak yapılan temizlik ve bakım işlemleri ise kesinlikle ihmal edilmemeli. Ancak yine de özellikle erişkinlerde dişeti rahatsızlıkları görülebilir.
Periodontoloji Uygulamaları
- Diştaşı Temizliği (Detertraj)
- Küretaj (Kök Yüzeyi Düzleştirme)
- Lazer/Biyomateryal Destekli Periodontal Başlangıç Tedavisi
- Flep Operasyonları
- Rejeneratif Periodontal Uygulamalar
- Dişeti Estetiği (Kuron Boyu Uzatma, Depigmentasyon, Gingivektomi/Gingivoplasti)
- Dişeti Çekilmelerinin Tedavileri
GİNGİVEKTOMİ – GİNGİVOPLASTİ – PEMBE ESTETİK NEDİR?
- Hastanın yüz oranları(altın oran hedefli)
- Dudak yapısı, kalınlığı,
- Yüzündeki çizgiler,
- Diş etinin yapısı, profil görüntüsü bir bütün olarak değerlendirilir. Örneğin diş etlerinin gülerken çok görünmesinden şikayet eden bir hastanın sadece diş eti hastalığı değil aynı zamanda lazer ile diş etleri şekillendirilmesi gerekebilir.
- Estetik bir gülümseme oluşturmak için diş-dişeti uyumu sağlanmalıdır.
Gülümseme esnasında görünen diş eti miktarı, dişlerin görünümünü de etkiler. Asimetrik diş eti kenarları, gülüş hattının eğri görünmesine yol açar. Bu sorunlar tek seansta, kanamasız ve dikişsiz olarak çözülebilmektedir.
Güldüğünde dişetleri normalden fazla görünen, ‘Gummy-smile’ dediğimiz gülüşlerde de uygulanan bir metottur. Gülüş estetiğini bozan diş etindeki uzamış kısımlar anestezi altında kesilerek çıkarılır.
Bunun tam tersi olarak da diş eti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ekleyerek uzunmuş gibi görünen dişlerin daha estetik görünmesi de sağlanabilir.
Diş eti estetiğini ilgilendiren diğer bir nokta ise; özellikle ön grup dişlerde diş çekim bölgelerinde çene kemiğinde çökme sonucu oluşan dişetindeki asimetrik görüntüdür. Bazı protetik ve cerrahi yöntemlerle kayıp dokular tekrar kazanılabilir. Gülüş tasarımında pembe estetik çok önemlidir.
Estetik problemin dişleri de kapsadığı durumlarda diş eti operasyonundan sonra porselen laminalar da uygulanarak ideal bir gülüş tasarlanmış olur. Lamine yani yaprak porselen ile gülüş estetiği bizde ideale yakın tedaviler yapmamızı sağlamaktadır. Lamine ne zaman yapılır, lamine yaprak porselen fiyatları gibi merak edenler için Blog kısmımızda detaylı bilgiler bulunmaktadır.
Dişleri çevreleyen sert ve yumuşak çevre dokuların, yapısını inceleyen, bu dokuları etkileyen hastalıkları teşhis, tedavilerini uygulayan ve sonrasında kazanılan sağlığın devamlığını sağlamayı hedefleyen diş hekimliği dalıdır. Periodontal hastalıklar ise diş eti ve dişleri çevreleyen bu yapı ve sert dokuların iltihabi durumlarıdır.
Diş Eti Hastalığının Belirtileri
- Halitosis (Ağız kokusu)
- Dişlerin sallanması
- Diş eti çekilmesi
- Dişetlerinde şişlik ya da kızarıklık
- Soğuk içecek ya da yiyecek tüketirken diş çürüğü olmaksızın gelişen bazı sızlamalar
- Dişlerin eskisi gibi kapanamaması hissi
- Diş etlerinde fırçalama esnasında kanama
- Dişler arasında sonradan oluşan aralıklar
- Ağız içerisinde sürekli oluşan yaralar
Dişeti hastalığı (periodontal hastalık) nedir?
Periodontal hastalıklar: dişetlerini, dişleri ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen iltihabi hastalıklardır. Erken dönemde teşhis edildiğinde kolay bir şekilde tedavi edilebilen dişeti hastalıkları: tedaviye geç kalındığında, diş kayıplarının %70’inden sorumludur. Çürük ve diğer nedenlerin oluşan diş kayıplarına etkisi, diş eti hastalığından dolayı diş kayıplarına göre oldukça masumdur.
Diş eti çekilmesi nedir?
Diş eti çekilmesi: diş eti seviyesinin sağlıklı seviyesinden eksilmesi ve kök yüzeyinin açıkta kalmasıdır.
Diş taşı temizliği dişe zarar verir mi?
Doğru şekilde yapılan diş taşı temizliğinin dişe hiçbir zararı olması mümkün değildir ve her zaman dişe faydası vardır.
Dişeti hastalığının nedeni nedir?
Dişeti hastalığının en önemli nedeni: dişler fırçalanmadığında yaklaşık 4-12 saat içerisinde dişlerin üzerinde biriken, renksiz, yapışkan, tırnakla sıyırdığımızda kolayca dişten ayrılan bir tabaka olan “bakteriyel diş plağı” dır. Bu temel üzerinde birikimi ve zamanla bu maddelerin çevre dokulara etkisi artar. Günlük fırçalama ve diş ipi kullanımının yetersiz olduğu durumlarda plak etkin bir şekilde dişlerden uzaklaştırılamaz, diş taşı veya tartar olarak bilinen sert bir yapıya dönüşür. Dişetlerinin çevresinde biriken diş taşı periodontal cep oluşumuna neden olur. Böylece bakteri ve ürünlerinin daha derin dokulara ilerlemesi kolaylaşır. Hastalık tedavi edilmeden bırakılırsa sürecin sonunda dişler sallanır ve çekimleri bile gerekebilir.
Dişeti hastalıklarının önlenmesi veya tedavisi ile doğal dişlerin korunması, daha rahat çiğnemenin ve daha iyi bir sindirimin sağlanması kolaylaşır.
Dişeti hastalığının önlenmesi için ne yapmalıyız?
Ağız-diş sağlığını korumak için temel bilindiği gibi dişlerin düzenli fırçalanmasıdır. Günde 2 kez DOĞRU şekilde fırçalanmalı ve günde 1 kez diş arayüz temizliği için diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçası, diş ipi veya diğer temizlik araçları ile ulaşılamayan bölgelerde plak birikimi oluşur. Bu bölgelerin diş hekimi tarafından değerlendirilmesi, diş hekimine düzenli aralıklarla gidilmesi de aynı derecede önemlidir. Her hangi bir problem ilerlemeden müdahale edilir ve sorun büyümeden çözülür. Erken teşhis diş eti problemlerinde de çok önemli bir konumdadır.
Diş eti çekilmesi neden olur?
- Yetersiz ağız bakımı bu nedenlerin başında gelir.
- Yanlış diş fırçalama tekniği ve yetersiz fırçalama
- Diş fırçasının dişe fazla kuvvet uygulanarak ve günde 2 den fazla sayıda uygulanması
- Uyumsuz protezler
- Kronik Travmalar (Piercing, iğne)
- Yaş
- Sigara kullanımı
- Diş eti hastalıklarına genetik yatkınlık
- Kas yapışıklıklarının dişetlerine kadar uzanması,
- Dolgu ve kaplamaların dişeti kenarlarının uyumsuz olması diş eti çekilmesine yol açabilir.
Periodontal Rahatsızlıklar Nasıl Tedavi Edilir?
– Diş taşlarının (tartar) temizlenmesi ve dişlerin polisajı
– Diş çürüklerinin onarılması
– Gingival marjindeki gingivitis oluşumuna sebep olabilecek bakterilerin temizlenmesi
– İleri aşamadaki periodontal rahatsızlıklar için bu uygulamalara ek olarak cerrahi müdahaleler gereklidir.
Diş eti çekilmesi ne gibi sorunlara yol açar?
Diş eti çekilmesi: diş-kök çürüklerine, diş hassasiyetine ve estetik problemlere yol açar. Açık yüzeyler her zaman korumasız olacağı için ekstra bakım ve kontrol gerektir. Diş ve Dişeti bakımı çok önemlidir.
Diş eti çekilmesinde tedavi yolları nelerdir?
Diş eti çekilmesi sonucunda oluşan probleme ve çekilme miktarına bağlı olarak tedavi prosedürü değişir. Diş-kök yüzeyinde çürük varsa; bunun tedavisi (dolgu, kanal, kaplama) yapılır. Dişte sıcak soğuk hassasiyeti şikayeti varsa hassasiyet giderici ajanlarla ona yönelik tedavi uygulanır. Ya da eksik dişeti dokusu cerrahi olarak dişeti greftiyle tamamlanır.
Gingivitis nedir?
Gingivitis geri dönüşü zor olmayan periodontal hastalığın erken dönemidir.
Bu dönemde dişetleri kanamalı, kırmızı ve hacim olarak büyümüştür. Tedavi edilmezse hastalık: dişetinde ve dişleri destekleyen alveol kemiğinde geriye dönüşsüz hasar oluşturarak periodontitise dönüşür.Bu safha da problemler ilerlemeden erken tanı esastır.
Periodontitis nedir?
Periodontitis periodontal hastalıkların daha ilerlemiş safhadır, diş dokularının iltihaplanmasıdır ve kayıplar başlamıştır. Periodontiste: periodontal lifler, kemik, kök ve dişe tini örten sement dokusu iltihaplanır.
Diş-dişeti arasında “periodontal cep” oluşur. Bu cepte bakteri birikim hızı çok yüksektir. Periodontal cep arasından ilerleyen enfeksiyon, hastalığın ilerlemesini kolaylaştırır. Hastalık ilerledikçe alveol kemiğinde de hasar oluşur, dişler sallanmaya başlar, hatta diş çekime gidebilir. Tedavilerde de bu bahsettiğimiz cepler, plaklar uzaklaştırılır. Diş çekimlerinin %70 i diş eti problemleri kaynaklıdır.
Diş eti tedavisi fiyatları?
Periodontal rahatsızlıkların fiyatları doktorumuza muayene olmanız gereklidir. Çünkü diş eti hastalıklarının tedavileri için ön kontrol yapılır ve supragingival yani yüzeysel bir diş taşı temizliği yeterli olabileceği gibi derin küretaj, flep gerekebilir. Bu kontrol sonucunda tedavi planlanır ve bu plana göre uygulanacak tedavi adımlarına göre fiyatlar netleşecektir.
Diş taşı temizliğinden sonra hassasiyetim olur mu?
Diş taşlarının temizlenmesiyle bazen dentin yüzeyi açığa çıkmakta ve bu durum da diş taşı temizliğinden sonra birkaç gün devam eden sıcak-soğuk hassasiyetiyle sonuçlanmaktadır. Hassasiyet giderici diş macunları süreci hızlandırır eğer kullanılmazsa hassasiyet süresi daha uzundur. Sonuçta dentin tübülleri zamanla tıkanır ve hassasiyet sona erer.
Dişeti küretajı nedir?
Dişeti hastalığının derin dokulara yayıldığı durumda periodontal cebin içindeki bakteri artıklarını ve diş taşını uzaklaştırmak için cep içerisinin kazınarak temizlenmesi işlemidir. Küretajla birlikte kök yüzey düzlemesi yapılır ve bakteri tutumunu azaltmak için kök yüzeyi kaygan hale getirilir. Böylelikle kök yüzeyinde birikim önlenmiş, temizlik sağlanmış olur. Kaygan yüzeylerde diş taşı birikimi daha azdır.
Dişeti flep operasyonu nedir?
Dişeti hastalığı diş dokularının çok derinine ilerlediğinde dişeti dokusunu kaldırarak bölgenin temizlenmesi gerekir. Aksi halde yeterli temizlik mümkün olmamaktadır. Diş eti dokusu lokal anestezi altında uyuşturularak kaldırılır, oluşan iltihabi dokular, bakteri artıkları ve tartar küretler yardımıyla kazınarak uzaklaştırılır ve diş etine dikiş atılarak geri kapatılır.
Kendiliğinden eriyen dikiş bile kullanılsa 1 hafta sonra kontrole gidilmelidir. Ankara flep operasyonu yapan hekim bulmak küçük şehirlere göre daha kolaydır. Doğru teşhis ve planlamadan sonra başarılı sonuçlar gelişmektedir. Flep operasyonu lokal anestezi eşliğinde yapıldığı için ağrılı değildir.
Periodontal tedavi (dişeti tedavisi) sonrası diş hekimine ne sıklıkla gitmek gerekir?
Periodontal tedavi sonrası hekimin uygun gördüğü aralıklarla kontrollere devam etmek gerekir. Hastalık tamamen iyileştiğinde ise rutin bakımları uygulamak ve 6 ayda bir diş hekimi kontrollerine devam etmek önemlidir.