Porselen Lamina (Yaprak Porselen)
Laminate Venerler (Yaprak Porselen)
Lamine dişlerin modern diş hekimliğinde popülaritesi her geçen gün artmaktadır. Çok uzun yıllardır olan bu tedavi yöntemi yeni keşfedilmemiştir fakat gelişen estetik beklenti, hollywood gülüşü kavramı ile birlikte yaygınlaşmıştır. Dişlerimizde farklı nedenlerle oluşabilen yada en başından beri var olan sarı-kahverengi renklenmeler, dişler arasındaki boşluk yani diastemelar,diş yüzeylerindeki yapısal bozukluklar porselen laminate venerlerle (laminalar) düzeltilebilir. Bu tür dişlerin sadece ön yüzeylerinden bazı yerlere hatta dokunulmadan çok az bir diş dokusu kaldırılır. Hiç aşındırma yapıladan da yaprak porselen uygulaması yapılabilir. Önemli olan doğru planlama üzerinden tedavidir. Daha sonra oluşturulan 0.5- 1 mm kalınlığındaki porselen yapraklar diş yüzeyine yapıştırılır. Bu tür restorasyonlarla estetik sonuçlar elde edilmektedir.
Fakat
Her hastaya lamine yapılır mı sorusunun cevabı kesinlikle hayırdır. Sadece estetik beklenti lamina için yeterli değildir. Yaprak porselenin ağız içinde kalıcı olması için hastanın çiğneme alışkanlığı ve şekli, eklemsel problemleri vb. birçok faktör değerlendirilir ve en doğru tedavi seçilmeye çalışılır.
Prepless Laminate Veneers (HİÇ DİŞ KESİLMEDEN UYGALANAN LAMİNALAR)
Dişler üzerinde hiç kesim yapılmadan yapılan özel bir tedavi türüdür. Uygun hastalarda mükemmel ve çok koruyucu sonuç verirler. Dişlerinizin görünen tabakasına 1mm den daha az kalınlıkta lamine yapıştırılacaktır. Hiç aşındırmadan bunu yapmak için dişinizde içeriye doğru bir çöküklük veya dudak desteğinizde düşüklük olması gerekir. Dudak, Diş eti, Diş bunlar beraber düşünülmelidir. Örneğin dudak dolgunluğu fazla olan bir kişide milimetrik de olsa dişlerin yüzeyine yapılacak eklemeler dişler için estetik sonuç verse de uyumsuzluk oluşturabilir. Bu yüzden hasta beklentisi ve model analizleri çok önemlidir.
Lamine Ne İçin Yapılır?
Genellikle gülme hattındaki dişlerde estetik görünüm istendiğinde uygulanır. Doğru planlama ve doğru hasta seçimi sonrası güzel sonuçlar verir. Gülüş estetiğinin önemli parçalarındandır..
Lamine Nereye Yapışır?
Alt ve üst çenedeki gülme hattında bulunan dişlerin; görünen yüzeylerindeki mine dokusuna özel yapıştırma malzemeleriyle yapıştırılır. Lamine yapıştırmak standart bir kaplama simante etmeye göre daha teferruatlı ve hassas bir işlem olduğu için vakit alacaktır.
Lamine Yaptırmak İstiyorum Ne Yapmalıyım?
- Estetik beklentinizi, bunu sağlamak için gerekli aşamaları, bu tedaviye uygunluğunuzu hekiminizle planlamalısınız.
- Mevcut diş ve dişetlerinin sağlığının kazandırılması
- Dişlerin ölçü öncesi preparasyonu (Aşındırma)
- Ölçü Alımı
- Geçicilerin Takılması
Bu 5 aşamadan sonra geçici dişlerimiz bir süre ağzımızda kalacaktır, diş sayısına paralel olarak değişecek sürede ağızda bitim yapılacaktır.
6.Hastanın estetik beklentisindeki farklılıkların dişlere aktarılması. Hekimle diş görünüm ve fonksiyonun değerlendirilmesi.
Son aşamaya geçilmeye hazırız.
7.Laminelerin Yapıştırılması
Aşağıda bu konu ile ilgili bizlere gelen sorulardan ufak bir derleme hazırladık. Diğer sorularınız için hekiminizle veya bizle irtibata geçtiğinizde yardım alabilirsiniz.
Lamine (yaprak diş) nedir?
Dişlerin ön yüzeylerine yapıştırılan porselenlere lamina protez denilir. Bir nevi yarım kaplamalardır. Genelde arasında yaprak protez olarak bilinmektedir. Yapıştırılma tekniği ve ölçü tekniğindeki farklılıklardan dolayı diğer protez tiplerinden ayrılır.
Lamina protez yapımı için diş kestirmem gerekli mi? Dişlerim fazla küçültülecek mi?
Ortalama 0,3-0,7 mm diş dokusu uzaklaştırmak lamina için yeterlidir. Ancak bazı vakalarda hiç bir diş dokusu uzaklaştırmadan da lamina uygulaması yapılabili. Prepless ya da non prep lamine bu kategoriye girer.
Lamina yaptırmadan önce gülüş tasarımı ile dişlerimi görebilir miyim?
Tedaviye başlamadan önce dijital gülüş tasarımı ile bilgisayar üzerinde çalışmalar yapılabilir. Ya da hastaların genelde daha net fikrinin oluştuğu ağızda Mock-Up uygulaması sayesinde tedavi sonrası oluşacak duruma yakın bir fikir sahibi olunabilir.
Laminalar hangi çeşit malzemelerden yapılır?
Lamina-yaprak diş protezlerin yapımı için birkaç çeşit malzeme kullanılır. Porselenden imal edilen laminalar oldukça ince ve şeffaf bir yapıdadır. Bu malzemeler içerisinde en estetik olanı porselenden yapılan laminalardır. E-max, Empress, Estetica bunlarda hekiminizin seçeceği tiplerdir. Alttaki dişinizin renginin yansımasını isteyip istemememiz, dişe gelecek ön görülen kuvvetler malzeme seçiminde kıstas olarak alınır.
Laminalar dişe nasıl tutunur?
Dişin ön yüzündeki mine dokusuna özel bir yapıştırıcı ile yapıştırılırlar. Yapıştırılmasında adeziv sistemler kullanılır. Bu yapıştırıcılar diş dokusu ile laminenin içi arasında oldukça güçlü tutuculuk sağlarlar.
Laminalar yapıştırıldıktan sonra düşer mi?
Günümüzde gelişen yapıştırıcı adeziv sistemler oldukça güçlü tutuculuk sağlarlar. Kurallara uygun olarak yapılan ve kullanılan bu adeziv sistemlerle yapıştırılan laminaların düşmesi oldukça zordur. Fakat parafonksiyonel alışkanlıklar, gelebilecek darbeler normal dişlere bile zarar verirken laminelee bir şey yapmaması düşünülemez.
Lamina? Yaprak diş protezler ne amaçla kullanılır?
- Laminalar ayrık dişlerin birleştirilmesinde
- İstenmeyen diş renklenmelerinde
- Diş beyazlatma ile sonuç alınamayan ileri derecedeki renklenmelerde
- Kırık yada aşınmış dişlerde
- Rengi ve yapısı bozulmuş dolgulu dişlerde
- Doğal diş estetiğini sağlamak için uygulanabilir
- Ayrıca hafif derecedeki çapraşık dişlerin düzeltilmesinde de laminalar uygulanabilir.
Laminalar renk değiştirir mi ?
Porselenden yapılan laminalarda renk değilikliği olmaz. Kompozit laminelerde olabilmektedir. Kahve, çay ve sigara ile renkleri değişmez. Aşınmaya, sürtünmeye dirençlidir.
Laminalar kolay kırılır mı?
Kurallarına uygun olarak yapıldıklarında bunların kırılmaları oldukça zordur. İnce kelimesi kırılganlık algısı oluşturmaktadır fakat çok ince olmalarına rağmen, dişe yapıştırıldığında oldukça dayanıklı ve güçlü bir yapıda olmaktadırlar. Oldukça hassas bir uygulamadır. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerekir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerinde teknik bilgisi, estetik anlayışı ve uyumlu bir çalışma yapması gerekmektedir.
Ankara lamine diş (yaprak porselen) fiyatları ne kadar?
Diğer zirkonyum, porselen kaplamalara kıyasla daha pahalıdır. Hassaslık ve detay olarak maliyeti artmaktadır. TDB Rehber tarifeden yaklaşık fiyatlar öğrenilebileceği gibi internet üzerinden alacağınız hiç bir fiyat bilgisi hekiminizin sizi muayenesi, bu tedaviye uygun olup olmanızın değerlendirilmesinin yerine geçmez.