Zirkonyum Diş Kaplamalar
Estetik beklenti, doğallığa katkı, fonksiyonel direnç , diş eti uyumu gibi istenilen tüm özellikleri barındıran bu yöntemde, alt malzeme olarak metal yerine beyaz zirkonyum kullanılır.
Zirkonyum nedir?
Doğada nadir bulunan beyaz renkli bir metal olan zirkonyum, oksijen ile birleştiğinde; diş hekimliğinde kullanıldığı haline yani zirkonyumdioksit (ZrO2) (zirkonya) dönüşür. Metal olmasına rağmen renk olarak beyazlık ve şeffaflık arasındadır. Maddenin tabakalarına göre şeffaflık, opaklık derecesi seçilebilir. Bu materyal, beyaz-fildişi rengindedir. ışık geçirgenliği önemli bir özelliğidir ve bu sayesinde doğal diş görünümü vermesi kolaylaşır.; sertliği ve basınca dayanıklılığı çok yüksektir biyouyumludur ve korozyona uğramaz (paslanmaz).
Zirkonyum diş nedir?
Kron, köprü gibi sabit protez yapımında tercih edilen eski nesil metal destekli kaplamalardan farklı olarak alt yapısı zirkonyum denen beyaz alaşımdan oluştuğu için estetik olarak daha iyi sonuçlar veren biyo uyumlu seramik protezlerdir. Diş eti kenarından gri renk metal yansıması gibi problemler oluşmayacağı için estetiği daha uzun ömürlüdür.
Zirkonyum dişler nerede kullanılır?
- Tam kuron endikasyonu olan yani yapılması gereken tüm dişlerde uygulanabilmektedir. Yalnız uzun gövde dediğimiz uzun dişsiz boşluklarda kuvvet dengesi sağlanabilmesi için detaylı analiz sonucu karar vermek gerekir.
- Ağız içerisinde metal destekli köprü-kaplama olan kişilerde estetik çözüm amaçlı
- Rengi solmuş ve yapısı bozulmuş eski dolguların daha kalıcı çözümü amaçlı,
- Çapraşık ve eğilmiş dişlerin tedavisinde,
- Dolgu yapılması mümkün olmayacak derecede doku kaybetmiş dişlerde kullanılabilmektedir.
Zirkonyum estetik mi, dayanıklı mı, ışık geçirir mi?
Işık geçirgenliği doğal dişe yakın olarak ölçüldüğü aynı olduğu için estetik ve doğal görünüm veren bir malzemedir. Metal destekli porselenlerin neden olduğu opak ,mat görüntü ve çevre periodontal dokularda gri renk değişikliği, zirkonyum destekli porselenler sayesinde yaşanmamaktadır.
Son yıllarda uygulanan zirkonyum destekli veneerler metal destekli protezler kadar dayanıklıdır. Fakat zirkonyum kaliteleri olduğu unutulmamalıdır. Alt yapı olarak kullanılan zirkonyum blokların da bir çok kalite seçeneği vardır. Tamamen ışık geçiren bloklar olduğu gibi diş rengini yansıtmamak için kullanılan opak bloklar da vardır.
Metal alerjisi olanlarda zirkonyum uygulanabilir mi?
Zirkonyumun da bir metal elementi olduğu unutulmamalıdır fakat metal alerjisi genelde nikel, kobalt alerjisi olarak görülmektedir. Zirkonyum elementine alerji çok çok nadir olup karşılaşılması zor bir durumdur.
Zirkonyum kaplamaları değiştirmek gerekir mi?
Unutulmamalı ki ağız içerisine dinamik bir ortamdır ve buraya bizim sabit yerleştireceğimiz zamanla değişmeyen bir yapı için; kesinlikle ömür boyu ağızda kalacak gibi şeyler söylemek yanlıştır. Rutin kontroller, diş temizlikleri ve iyi ağız bakımı ağız içi sağlığı artırdığı için bu restorasyon estetik zirkonyum kaplamaların da ömrünü uzatmaktadır. Zamanla kişide gelişecek diş eti problemleri zirkonyumun ömrünü kısaltır.
Zirkonyum kaplamalar nasıl yapılır, zirkonyum yapılırken dişim çok kesilir mi?
Zirkonyum yapılırken diş tedavi sonrası planlanan sonuç için lokal anestezi altında bir miktar küçültülür, bu halde dişin ölçüsü elde edilir. Diş kesimi miktarı ortalama 1mm civarında dişten çepeçevre yapılır. Bunun yerine geçecek estetik kaplamaya yer açılır. Kesilen dişlerin üzerine akrilik malzemeden geçici protezler yapıştırılır. Böylelikle kişi, protez yapımı sırasında dişsiz kalmamış ve uzun süre hassasiyet yaşamamış olur. Laboratuarda yapılan zirkonyum destekli protezler kişinin ağzına prova edilerek uygun özel yapıştırıcılarla dişe kalıcı şekilde yapıştırılır.
Zirkonyum kaplamalar kırılır mı, düşer mi?
Ciddi bir darbe alındığında, kullanım sırasında büyük travma sonucu kırılma ihtimali hemen hemen doğal diş ile aynıdır. Zirkonyumları dişe yapıştırmak için özel yapıştırıcı seçenekleri vardır ve uyumlu yapılan zirkonyumların düşmesi çok mümkün değildir. Bunlar dişe kuvvetli bir şekilde bağlanır. Yine de düşme sorunu yaşanırsa, alttaki dişte bir problem varsa onun tedavisi yapılır, dişte sorun yoksa zirkonyum tekrar kısa bir işlemle yapıştırılabilir. Etch sistemleri ile daha sızdırmaz ve düşmeyen sabit diş yapmak daha mümkün olmaktadır.
Zirkonyum dişlerin avantajları nelerdir?
- Diş eti hastalıklarında veya diş eti çekilmelerinde eski tür kaplamalarda diş eti kenarından gözlemlenen morluklar zirkonyumda görülmez.
- Metal destekli restorasyonlara göre alerjik reaksiyona sebebiyet verme oranı düşük, doku dostudur.
- Isı yalıtımı açısından diğer türlere göre sıcak ve soğuk algısını engellerler.
- Uygun ölçü alınıp hazırlanmış zirkonyum ücut ve ağız dokuları ile tam bir uyum içerisindedir.
- Işık geçirme özelliği ile hassas çalışmalar sonucunda doğal dişlere yakın görünüm elde edilir.
Zirkonyum dişlerin dezavantajları nelerdir?
- Metal altyapılı malzemelere göre yüksek maliyetlidir, daha pahalıdır. Zirkonyum diş fiyatları TDB ankara rehber tarifesinden ulaşabilirsiniz. Zirkonyum da kalite seçenekleri, laboratuvar şartları fiyat belirleyici diğer faktördür.
- Yan yana 3-4 diş eksiği bulunan yani uzun dişsiz köprülerde kullanılması tehlikeli olabilir. Esnek bir materyal olmadığı için kırılma söz konusu olabilir.